A faláda sok mindenre jó: lehet ruhatároló, cipőtároló, ágyneműtartó is. De ha ellepte a szú, nincs mit tenni. Én megkíséreltem a lehetetlent. Nézd meg, hogyan.
?>
faláda erdőben
Felújítás

A bogaras faláda

Előző bejegyzésemben már láthattad, hogyan edzettem fateknővel, úgy hogy most sem adtam alább. Fontossági sorrendben visszafelé haladva elérkezett a szuvas faláda felújítása. A megrendelőm nem konkrét restaurátori munkát kért tőlem, hanem alapos tisztítást és az eredetihez hasonló szín visszaállítását. Lelki szemeimmel már láttam, milyen gyönyörű lesz a faláda, csak azt nem tudtam, mire vállalkoztam valójában…

A lyukas faláda lyukas garast sem ér?

A történethez hozzátartozik, hogy a faláda tele volt apró lyukakkal, de ez senkit nem zavart. Én viszont szerettem volna tenni valamit ellenük. Fatapaszolni nem lehetett, mert nem festhettem le a ládát. Reménykedtem abban, hogy legalább nincs benne élő állat, de természetesen semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik.

Arra lettem figyelmes, hogy friss faforgácsok jelentek meg a bútoron. Tudtam, ez bizony veszélyt jelent minden más bútorra is a műhelyben. Azonnal akcióba kellett tehát lépnem, és a faláda minden egyes részét alaposan lecsiszoltam. Ekkor vettem észre, hogy az intarziaszerű díszítés itt-ott hiányos. Na jó, mit nekem még egy “kis” nehézség!

Szúírtás nélkül nincs faláda

Fejre állítottam a ládát, s akkor láttam meg, hogy a 3 centiméter vastagságú alja szinte porlik a farontó bogarak intenzív munkájától. Ajajj, mit csináljak? A csere látszott a legésszerűbbnek.

  • Gyorsan lemértem, hogy mekkora deszkára lenne szükségem, s leráncigáltam a tönkrement fát. Jó lett volna a hátulját is kicserélni, de az csapolással volt rögzítve, én pedig nem vagyok asztalos…
  • Szereztem egy megfelelő méretű aljat, amelyet a férjem segítségével rögzítettem. Tettünk alá négy lapos lábat is, hogy alá lehessen emeléskor nyúlni, mert amúgy piszok nehéz az egész bútor.
  • Ezután jött az alaposan porszívózás, takarítás és a következő fázis, a szúírtás.

Az internetes kutatás eredményeképpen rátaláltam egy kellemes illatú, gyorsan ható szúírtóra. Nagyon örültem, mert így nem kellett 2 hétre nylonba csomagolni a régiséget! Ráadásul a szer tulajdonosa maga hívott fel, hogy elmagyarázza, hogyan kell használnom, holott mindent megtaláltam a csomagban is.

Új faláda született

Jó alaposan beecseteltem a ládát, a szert pedig hagytam 1 napig hatni. Már felkenéskor is látszott, mennyire gyönyörű színt kap a bútordarab: pont olyat, amilyet szerettünk volna!

Már csak feketére kellett festeni az előzőleg lecsiszolt rozsdás fém díszeket, fatapasszal kitömni a hiányzó intarziákat, s végül azokat is lekenni szintén feketére.

Végül tehát minden jól alakult, de az biztos, hogy legközelebb alaposabban megnézem, mire is vállalkozom.

Hogy melyik tárgy lesz a következő választottam? Figyeld a blogomat továbbra is, hogy megtudhasd. Ha pedig napra kész szeretnél lenni a Silvelie decor workshopjaival (is) kapcsolatban, kövess a Facebookon is.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűtípus méretezése
Kontraszt