?>
workshop_silvelidecor
Kulissza

Mini workshop az Erzsébet táborban

Hú! Elfáradtam. Péntek délután van, s én az ágyamon ejtőzöm. Kipihenem a hetet.

Sosem gondoltam volna, hogy gyerekeknek fogok kreatív foglalkozásokat tartani, de most kivételt tettem. Egy kedves ismerősöm, a Csoda A Világ Egyesület vezetője megkért, tartsak egyhetes mini workshopot Érpatakon, az Erzsébet táborukban. Igent mondtam. (Gondoltam, kicsit reklámozhatom a Silvelie decort és az Autentico termékeket, sosem lehet tudni…)

De mit lehet kezdeni tizenöt-húsz 8 és 14 év közötti gyermekkel, amikor én pár felnőttel szoktam csak dolgozni?

Újrahasznosítás a workshopon

A kis csapat

Egy kis brain stormingot követően megállapodtunk abban, hogy az újrahasznosítás jegyében alakítom ki a workshopokat. Az egyszerűséget, költséghatékonyságot szem előtt tartva válogattuk ki az alapanyagokat, olyanokat, amiket bárki megtalálhat szűkebb környezetében, ha otthon is folytatná a „munkát” unatkozás helyett.

Így első nap a tábor területén található nagyobb kavicsokat dekorálták ki a gyerekek. Nagyon aranyosan válogatták őket, keresték a legnagyobb, legsimább felületűt. Kár, hogy nem a Tisza közelében élünk, mert ott igazán megfelelő kincsekre bukkantunk volna. De így is nagyon igyekeztek. Hoztam nekik pár kinyomtatott mintát, hátha szívesen festenek ezek alapján. Kicsik, nagyok egyaránt jól szórakoztak, mutogatták a kész műveiket. Volt itt minden, az epertől kezdve az avokádón át az anime figurákig.

Színes kavalkád

Üvegezés

Másnap, a hétfői „bemelegítés” után látványosabb művelethez fogtunk. Otthonról hozott palackokat díszítettünk fel különböző anyagokkal.

  • Matricák,
  • szalagok,
  • gyöngyök,
  • zsinórok,
  • autenticos alapozó,
  • csillogó festékek

kerültek fel az üvegekre. Nagyon buzgók voltak a kisdiákok, szinte mindent egyszerre akartak felhelyezni. Volt, aki két alkotást is készített, annyira bejött neki ez a tevékenység. Külön öröm volt számomra, hogy a kisfiúk is intenzíven részt vettek a foglalkozásokon, hogy legyen mivel megajándékozni édesanyjukat.

Különleges vázák

Csütörtöki ötletelő a workshopon

Szerdán kaptam egy kis szabadnapot, mivel a csapat elhagyta a bázist, s egy csudaklassz délelőttöt töltöttek el vízi focival, dodzsemmel, játékos feladatokkal egy másik településen. Így volt időm a következő projekten agyalnom gyomlálás, hangyabolyok elöli menekülés közben. (Annyit melóztam, hogy még a kezem is vízhólyagossá vált. :D)

Csütörtökre olyan tevékenységet kellett kitalálnom, ami továbbra is fenntartja a gyerkőcök érdeklődését, ezért a választásom az üres konzerves dobozokra esett, amikből virág- vagy ceruzatartót lehet készíteni. Újabb anyagokkal egészítettem ki a repertoárt: zsákvászonnal, csipkés szalagokkal, függönyökkel, ám a legnagyobb sikere egy fénylő „gyöngyszalagsornak” volt. A fotón jól látszik, mennyien kedvelték ezt az anyagot. (Sejtettem, hogy a csillogás nyerő lesz.)

Új ruhában

Alkotás Autenticoval

Alig vártam már a pénteki workshopot, ugyanis aznapra terveztem a hét csúcspontját. Zárásként a szívemhez igen közel álló anyagot, a fát vettük elő. Ugyan 25 darab kisebb méretű deszkalapot kellett csiszolással előkészítenem, nehogy szálka fúródjon valaki kezébe, de már ez is boldogsággal töltött el. Imádom a fát lábon állva és feldolgozva is.

Készítettem egy mintadarabot. Egyik oldalán a stencilezés, másikon a dekupázsolás látható. Ezek közül lehetett választaniuk vagy-vagy alapon. De annyira megtetszett nekik mind a két technika, hogy szinte kivétel nélkül mindenki duplázni akart. 😀

Az Autentico krétafestékeknek igazán most vettük hasznát az alapfelület lefestésekor, valamint a stencilezésnél, azaz a minták felvitelénél.

Stencilezés

A decoupage technikához beszerzett szalvéták kiválasztása nagy fejtörést okozott mindenkinek, majdnem percenként változtatták meg az elképzeléseiket. Azt legalább rögtön tudták, milyen színnel fognak alapozni. 😀 Nagyon türelmesek és segítőkészek voltak egymással, például hajszárítózásnál, amire azért van szükség, hogy hamarabb megszáradjon a festék, a ragasztó. Kivételesen sokáig tudtam lefoglalni azokat a kisfiúkat is, akik máskor alig várják, hogy mihamarabb focizhassanak.

Úgy gondolom, sikerült jól irányítani az eseményeket, összehangolni az eltérő korosztály munkáját, az egyes fázislépéseket.

Dekupázs

Mini workshop felnőtteknek

Egyszer egy asztrológus azt mondta, hogy érdemes lenne tanítanom, mert megvan bennem az a türelem, és emberismeret, ami ehhez a hivatáshoz kell. Mindegy, hogy gyerekekkel vagy felnőttekkel foglalkoznék, vagy hogy iskolai kereteken belül vagy azon kívül tenném.

Erre csak azt mondom, hogy ugyan megvan a tanári végzettségem, de a jelenlegi tanítási rendszeren belül biztosan nem fogok tevékenykedni. Elég lesz nekem a workshopozás, főleg egy egyhetes így egyszerre. 😀

Hm. Ez elgondolkoztatott. Tartsak én is úgynevezett napközis jellegű egyhetes tábort mini workshopokkal felnőtteknek? Miért ne? Minden délelőtt más technikát próbálunk ki. Az alapanyagot én adom, de az utolsó napra elhozhatod otthonról egyik kisebb bútordarabodat, amin az elsajátított műveleteket alkalmazhatod.

Lenne Hozzá kedved? Keress meg a Facebook oldalamon, az Instagramon vagy írj emailt nekem!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűtípus méretezése
Kontraszt